Siz de uçuktan muzdarip ve bir an önce kurtulmak mı istiyorsunuz? Uçuk nasıl tedavi edilir ve uçuğa karşı gerçekten neyin yardımcı olacağını bu yazımızda sizlere anlatacağız.
Karıncalanma, dudakta yanma, kaşıntı veya aşırı gerilme: Bunlar uçukların ilk belirtileridir. Ama ne yazık ki burada bitmiyor: Karıncalanma hissinden sonra, birkaç gün içerisinde açılan ve kabuklanan, açıkça görülebilen bir kabarcık oluşur. Bu genellikle sadece görüntü açısından rahatsız edici değildir, aynı zamanda acı verici bile olabilir. Uçuğun iyileşmesi ortalama bir hafta sürer. Bu süre zarfında kendinize şunu sormalısınız: Uçuğa ne iyi gelir? İyileşme sürecini nasıl hızlanır? Sonuçta, yüzünüzdeki rahatsız edici faktörden olabildiğince çabuk kurtulmak istersiniz.
Hemen hemen herkes uçuk virüsünü (Herpes Simplex) taşır
Öncelikle “Herpes Labialis” olarak da adlandırılan dudak uçukları kötü değildir. İnsanların %90’ı herpes virüsü taşımaktadır. Genellikle çocukken çok yaygın olan bu virüsle enfekte oluruz ve sonra virüsü içimizde taşırız. Uçuğun çıkıp çıkmaması biraz şans meselesi. Çoğu insan gibi virüsü taşımanız, dudağınızda her zaman uçuk çıkacağı anlamına gelmez. Ama eğer uçuk sizde çıkarsa, anlatacağımız bu ev yapımı karışım size yararlı olacaktır.
Uçuğa ne iyi gelir?
İnternette uçuğa iyi gelebilecek sözde pek çok ev yapımı karışımlar var. Ama sadece birkaçı işe yarar. Uçuk için diş macunu, çay yaprakları veya sirke gibi bilinen uygulamalardan kesinlikle kaçınmalısınız. Zira iltihaplı bölgeyi daha da tahriş edersiniz.
Fakat bal için durum çok farklıdır. Dubai’de 2005 yılında yapılan bir araştırmada, balın uçuğun ortaya çıkma süresinin yanı sıra, uçuk ataklarının seyri ve iyileşme süresi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği sonucuna varılmıştır.
Ancak bal, ek olarak antiviral krem olarak da kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre: Uçuk tedavisi için bal, antiviral tedaviyi destekleyen ek bir önlem olarak kullanılabilir.
Uçuğu tedavi etmeye yardımcı olabilecek bir başka ev yapımı karışım da, limon otu yağıdır. Heidelberg Üniversitesi’ndeki laboratuvar testleri, uçucu olan limon otu yağının uçuk virüslerini bloke edebileceğini ve böylece uçuğun daha hızlı tedavi edilebileceğini veya hastalığın seyrinin daha hafif atlatılacağını göstermiştir. Bu henüz test aşamasında olsa da, çalışmalarla kesin olarak kanıtlanmamıştır.
Kendiniz bir karışım yapmak istiyorsanız: Limon otu yağını, etkilenen cilt bölgesine günde birkaç kez dikkatlice sürün. Bunun için temiz bir makyaj temizleme pamuğu kullanmak en iyisidir.
Buz uygulayın
Göttingen Üniversite Hastanesi’nden alınan bilgiye göre, buz küpleri uçuklara karşı da yardımcı olabilir veya kabarcıklar oluşmuşsa semptomları hafifletebilir. Uçuğun oluşacağını önceden hisseden bazı hastalar, uçuğun çıkmasını önlemek veya etkisini hafifletmek için buz küpleri uyguladıklarını belirtiyorlar. Buz küpleri, karıncalanma veya kaşıntı gibi ilk belirtilerde ilgili cilt bölgesini soğutarak rahatlama sağlar. Bununla birlikte, araştırmalar buzun kabarcık oluşumunu gerçekten engelleyip engelleyemeyeceğini kanıtlamamıştır.
Önemli: Buzu asla doğrudan cilt üzerine koymadığınızdan emin olun, aksi takdirde donmaya neden olabilir.
Antiviral ilaçlar
Araştırmalara göre, virüs önleyici asiklovir veya pensiklovir içerenözel kremler, uçuk için en etkili tedavi olarak kabul edilir. Bu ilaçlar uçuk salgınının süresini kısaltabilir ve semptomları azaltabilirler. Kremleri etkilenen bölgeye üzerindeki talimatlara ya da eczacınızın tavsiyelerine göre günde birkaç kez uygulayın ve ardından ellerinizi iyice yıkayın.
Virüs önleyici aktif maddeler içermeyen kremlere bir alternatif, doğrudan etkilenen bölgeye yapıştırılan uçuk bantlarıdır. Uçuk bantları, etkilenen cilt bölgesini dış tahrişten korur ve virüsün yayılmasını önler.
Kesinlike öpmeyin
Uçuk çıkarsa çok dikkatli olmalısınız. Zira uçuk virüsü çok kolay bulaşır. Bu süre zarfında ellerinizi yıkarken iki kat daha dikkatli olun. Asla kirli ellerle uçuğa dokunmayın. Uçuğa temas ederseniz derhal ellerinizi yıkamalısınız. Uçuğunuz olduğu sürece başkalarıyla dudak temasından kaçınmalısınız. Bu demek oluyor ki, öpmek ve bardağınızı başkasıyla paylaşmak kesinlikle yasaktır!
Uçuk ayrıca gözlerde, genital bölgede, burunda veya ağızda da ortaya çıkabilir
Uçuk sadece dudakta bulunmaz. Burun, göz, genital bölge, yanak veya ağız mukozasında da özel formlar oluşur. Bu gibi durumlarda en iyisi hekiminize neyin yardımcı olacağını danışmaktır.
Uçuk oluşumunu önlemek için
Stres, aşırı güneş ışığı, hormonlar, soğuk: Yeni bir uçuk salgınına yol açabilecek birçok neden vardır. Uçukla mücadele ettiğiniz yılın zamanını veya durumlarını not edin.
- Sık sık güneşte miydiniz?
- Çok stresli miydiniz?
- Bağışıklık sisteminiz başka hastalıklar nedeniyle zayıflamış mıydı?
Uçuk oluşumunu neyin tetiklediğini biliyorsanız, onu daha iyi önleyebilirsiniz. Bu durumlardan kaçınmaya özen gösterin.
Şayet uçuk, işte çok fazla stres yaşadığınız bir dönemde ortaya çıktıysa, spor veya meditasyon gibi çeşitli aktivitelerle stres seviyenizi azaltmaya çalışın. Uçuklar çoğunlukla tatilde meydana geliyorsa, güçlü güneş ışığından kaçınmaya özen gösterin. Bağışıklık sisteminizi egzersiz ve sağlıklı, vitamin açısından zengin bir beslenmeyle de güçlendirebilirsiniz.
Sonuç olarak: Herpes iyileştirilemez
Bu virüs vücuda bir kez girerse sürekli orada kalır. Bağışıklık sistemimiz virüsün DNA’sını bir tehdit olarak tanımıyor, bu yüzden de onunla savaşmıyor. Sinirlerde saklanır ve belirli durumlarda yeni virüsler oluşturur. Bu nedenle, sık sık oluşan uçuklarınız varsa bir uzman hekime görünmeniz önerilmektedir..
Önemli not: Bu makaledeki bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve bir hekim teşhisinin yerini ASLA tutmaz. Herhangi bir rahatsızlık durumunda hekiminize başvurmalısınız.
İlginç video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!