Kadınlar hamilelik sırasında enfeksiyonlara daha duyarlıdır. Bu koronavirüsü için de geçerli mi? Hamile kadınlar ve bebekleri bu süreçte ne kadar hassastır? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız.
Doktorların ve virologların açıklamalarına göre, kronik rahatsızlığı olanlar ve ileri yaştaki bireyler için daha tehlikili olduğunu biliyoruz. Çünkü bağışıklık sistemleri düşük olduğu için, bu gruplar için hastalığın süreci daha kritik seyretmektedir. Koronavirüs hamile bir kadını nasıl etkiler? Korona virüsü hamilelik sırasında anne ve bebek için tehlikeli midir?
Şu anda Covid-19’un özellikle hamile kadınları ve bebeklerini nasıl etkilediği konusunda kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte uzmanlar, şu anda koronavirüsün sağlıklı hamile kadınlar ve yeni doğan bebekleri için tehlikeli olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söylemektedirler. Sağlıklı hamile kadınlar risk grubunda görülmemektedir. Uzmanlar ayrıca, enfekte olduklarında, soğuk algınlığı veya grip semptomlarına benzeyen sadece hafif ila orta şiddette semptomlar gösterdiklerini varsayıyorlar.
Hamile kadınlar Koronavirüs konusunda nelere dikkat etmelidir?
Diğer insanlar nasıl tedbir alıyorlarsa, hamile kadınlar için de aynı davranış ve hijyen kuralları geçerlidir. Düzenli el yıkama, kendini evde izole etmek ve yakın temastan kaçınma Covid-19 ile enfeksiyona karşı en iyi korunmayı sağlar.
Yeni koronavirüsün yanı sıra, hamile kadınlar grip enfeksiyonlarına karşı da kendilerini korumalıdır. Covid-19’un olmasa da, influenzaya karşı mevcut bir aşı vardır. Hamile kadınlara grip aşısı yaptırmaları tavsiye edilir. Henüz grip aşısı yapmadıysanız jinekoloğunuza bu konuda danışın.
Hamileyken koronavirüs teşhisi konulmuş bir kişiyle temas ettiğimde ne yapmalıyım?
Covid-19 (yeni tip corona virüs) ile enfekte olmuş bir kişiyle temas kurduysanız, yapılacak en iyi şey, enfeksiyon belirtileri gösterip göstermediğinize bakılmaksızın jinekoloğunuza telefonla başvurmaktır. Jinekoloğunuz nasıl bir yol izlemeniz konusunda sizi bilgilendirecektir. Ayrıca Alo 184’ü arayarak, yetkilileri içinde bulunduğunuz durumdan ötürü haberdar etmelisiniz.
Gerçekten korona virüsüne yakalanıp yakalanmadığınız sadece bir test ile belirlenebilir. Enfekte bir kişiyle iletişime geçtikten sonra muhtemelen karantinaya alınmanız gerekecektir. Yetkililer bu konuda sizin için en doğru olan aksiyonu yapacaktır.
Hamileyim ve koronavirüs testim pozitif çıkarsa ne olur?
Tüm enfekte kişiler gibi, pozitif bir testiniz varsa karantinaya alınmanız gerekir. Jinekoloğunuzu bulgu hakkında bilgilendirin. Kendinizi ve kendinizde bulduğunuz belirtileri izleyin. Bir risk grubuna ait değilseniz ve sadece hafif semptomlar fark ederseniz, evde süreci geçirebilirsiniz. Ancak aile hekiminiz veya jinekoloğunuzla iletişim kurun. Şiddetli semptomlarınız varsa, hastaneye yatırılmanız gerekebilir.
Karantina esnasında periyodik kontrollerimi yaptırabilir miyim?
Hamile olsun ya da olmasın karantina, korona virüsünün yayılmasını yavaşlatmak ve enfeksiyon zincirini kırmak için tasarlanmıştır. Bu demek oluyor ki, hamilelik sırasında bile doğum kontrolleriniz için karantinayı bırakmamanız gerekir. Her zaman jinekoloğunuzla iletişim halinde olun. Muayeneniz zaman açısından kritik değilse, muhtemelen ertelenecektir.
Karantinada acil durum olursa ne yapmam gerekir?
Kendinizi rahatsız hissediyorsanız veya çocuğunuzla ilgili endişeleriniz varsa, aile hekiminize danışmanız gerekebilir. Böyle bir durumda tüm koruyucu önlemler alındıktan sonra tecrit edilmiş olarak hastaneye getirilirsiniz. Alo 184’ü arayarak yetkililerin en kısa zamanda size ulaşmasını talep edin.
Koronavirüs teşhisi konulduysa ve karantinada doğum sancılarım başlar ne yapmalıyım?
Şu anda karantina altındaysanız ve size virüs bulaşmış olabileceği şüphesi varsa, doğum sancılarınız başladığında derhal kliniğinizi aramalısınız. Size nasıl ilerleyeceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunacaklardır. Koronavirüsü testiniz pozitif çıktıysa, bebeğinizi tam teşekkülü bir yenidoğan yoğum bakım ünitesinde doğum yapmanız tavsiye edilir. Çünkü bebek doğumdan itibaren müşahede altında tutulması gerekmektedir.
Koronavirüs testim pozif çıkarsa veya belirtilerim varsa bebeğimi emzirebilir miyim?
Şu anda virüsün anne sütünden geçmesi hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Anneye koronavirüs teşhisi konulursa veya belirtileri varsa, hijyene özellikle dikkat etmelisiniz. Bebeğinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkamalınız ve enfeksiyonun ağız yoluyla yayılmasını önlemek için bir yüz maskesi takmanız gerekmektedir.
Koronavirüs enfeksiyonu ne kadar sürer?
Hamile olun ya da olmayın, doktorlar şu anda koronavirüs bulaşmış bir kişinin yaklaşık 14 gün boyunca semptomları olduğunu ve bulaşıcı olduğunu varsaymaktadır. Tüm semptomlar ortadan kalkarsa 24 saat içerisinde iki defa SARS-CoV-2 PCR testi yapmalıdır. Bu iki testin sonucu negatifse, hasta iyileşmiş kabul edilir ve karantinadan çıkabilir.
Video paylaşımlarımızı kaçırmamak için BURADAN lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin.