Çiftlerin en büyük isteklerinden bir tanesi bebek sahibi olmaktır. Bebek isteyen çiftler için her ay yeni bir umut demektir. Bir kadın olarak muhakkak hamile kaldığınızı anlamak için belirtileri sürekli gözlem altında tutuyor olmalısınızdır. Peki hamile olduğumu nasıl anlarım diye aklınıza hiç soru geliyor mu? Bu yazımızda sizlere hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız, belirtileri nelerdir anlatacağız.
En erken kaç gün sonra hamileliği fark edersiniz?
Hamileliği ancak yumurta rahim içine yerleştikten, yani yumurtlamadan sadece birkaç gün sonra fiziksel semptomlarla fark edebilirsiniz. Bunun nasıl olduğunu tam olarak aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Hamileliğin başlangıcı
Yumurtlama(ovülasyon), regl döneminin ortasında yani ortalama olarak 12 gün sonra gerçekleşir. Bir folikül patlar ve içinde bulunan yumurta hücresi yumurta kanalına (ovidükt) salınır. Yumurtalıktan, yumurta kanalıyla rahime (uterus) yol alır. Tüm bu süreç birkaç saat, en fazla 24 saat sürer.
Bu süre zarfında, dölleme yeteneğine sahip erkek sperminin mevcut olması koşuluyla yumurta döllenebilir. Daha sonra döllenmiş yumurta hücresi endometriyumda yuva yapar ve hamilelik başlar.
Yumurtlamadan kısa bir süre önce, yumurtlama sırasında veya sonrasında, alt karın bölgesinde orta derecede bir ağrı, batma veya baskı ağrısı oluşabilir.
Kaçıncı haftadan itibaren hamile olduğumu fark edebilirim?
Genellikle bir kadının hamileliğin gerçek belirtilerini sadece en erken hamileliğin 5. haftasından itibaren fark edebileceği söylenir. Bununla birlikte, gebeliğin 3. haftasında ilk hamilelik belirtilerini fark eden hamile kadınların bildirimleri de mevcuttur.
Bu mantıklıdır, çünkü yumurta hücrelerinin döllenmesinden kısa bir süre sonra vücut hamilelik hormonu hCG’yi (İnsan Koryonik Gonadotropini) üretir, bu da endometriyumun regl dönemi kanaması ile ayrılmasını önler ve vücut da artık hamilelik moduna girmiş bulunmaktadır. Bu nedenle, çok hassas erken gebelik testleri, döllenmeden sadece birkaç gün sonra hamileliği gösterebilir.
Hamileliğin ilk belirtileri
Hamileliğin erken belirtileri genellikle bulantı, yorgunluk, tokluk hissi, şişkinlik veya göğüslerde hassaslık hissidir.
Bazı kadınlar, yumurta döllendikten ve rahimde yuvalandıktan birkaç gün sonra hamileliği fark ederler. Eğer regl kanaması başlamazsa, çoğu durumda hamileliğin iyi seyirde olduğuna bir işaretidir.
Hamilelikle ilişkili diğer göze çarpan değişiklikler baş dönmesi, aşerme, sık sık idrara çıkma hissi ve bazı yiyeceklerden tiksinme gibi hormonal değişikliklerdir. Ayrıca göğüsler büyür ve dokunmaya duyarlı hale gelir.
Hamileliğin bir başka göstergesi de vücut ısısındaki değişikliktir. Vücut ısısını düzenli olarak ölçen kadınlar, sıcaklığın beklenen adet döneminden kısa bir süre önce her zamanki gibi düşmediğini, olağandan yüksek olduğunun farkına varabilirler.
Yorgunluk
Hamilelik vücut için ilk andan itibaren yorucudur. Bu nedenle beklenilmedik yorgunluk ve hızlı tükenme hissi, bir kadının hamileliğe başlamak üzere olduğunun sık görülen bir belirtisidir.
Mide Bulantısı
Yaygın olarak bilinen ve sıklıkla çok stresli bir gebelik belirtisi bulantıdır. Bu genellikle hamileliğin erken döneminde – özellikle 6. ila 12. hafta arasında – sabah kusma atakları ile ortaya çıkar, ancak gün boyunca bulantılar dalga dalga yeme içme olmadan devam edebilir. Genellikle bulantı hamileliğin 3. ayında kaybolur. Çok nadir durumlarda, bulantı hamilelik boyunca devam eder.
Mide bulantısı, olumsuz algılanan bir hastalık semptomu olmasına rağmen, erken hamilelikle bağlantılı olarak hamileliğin seyri açısından pozitif olarak değerlendirilebilir.
Özellikle kahve, sigara dumanı veya diğer güçlü kokular (parfümler gibi) ve bazı yiyecekler hamilelik sırasında bulantıya neden olabilir. Genellikle hamile kadınlar yağ, ekşi veya baharatlı yiyecekleri koklayamaz ve et, balık veya yumurta gibi gıdaları tüketmekten de kaçınırlar. Bazen sadece yiyeceklerin sunum şekli bile bulantıyı tetiklemek için yeterlidir. Bu rahatsızlık, hamileliğin vücutta, özellikle erken evrelerde, tat ve koku üzerinde etkisi olan hormonal değişiklikler yaratması ile ilgilidir. Bu isteksizlik normaldir ve endişe etmemek gerekir.
Hamilelikteki bulantı semptomlara göre tedavi edilebilir. Uyanır uyanmaz bir parça ekmek tüketmek kusmaya karşı yardımcı olur. Meyve ve meyve sularının yanı sıra gazlı içecekler bulantıyı teşvik ettiği için, hamile kadınlar bu tarz gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Öğünleri daha sık yapmak ve porsiyonları da küçültmek gibi bilinçli bir beslenme metodu ve bulantıya neden olabilecek koku veya yiyeceklerden de kaçınmak bulantıyı azaltma konusunda yardımcı olur. Ek olarak, zencefil şekeri emmek veya dilin üzerine taze bir dilim zencefil koyarak emmek ya da avuç dolusu fındığı 30 kez çiğnemek bulantıyı azaltır.
Hamilelik sürecinde hafif bulantı vakalarının bir hastalık değil, hamileliğe özgü bir değişiklik olduğunu anlamak önemlidir. Bulantı rahatsız olsa bile, geçici olarak başa çıkabilirsiniz. Şiddetli bulantı (hiperemezis gravidarum) vakalarında hamilelik sırasında alınabilen ve çocuğa zarar vermeyen ilaçlar da mevcuttur. Hekiminize bu konuda danışarak, hangi ilacın sizin için uygun olup olmadığı konusunda tavsiye alabilirsiniz.
Baş Dönmesi
Yorgunluk ve bulantıya ek olarak, baş dönmesi de görülebilir. Vücut değişen kan hacmine uyum sağlamaya çalıştığı için, kan basıncı genellikle ilk birkaç ay içinde düşer. Egzersiz, duş almak ve spor baş dönmesine karşı yardımcı olur.
Aşerme
Herkes kadınların hamilelikteki turşu gibi ekşi yiyeceklere ya da farklı sebze ve meyvelere veya tatlılara aşerme olayına aşinadır. Bunun nedeni iki kişilik yiyecek ihtiyacından değil, vücuttaki hormonal değişikliklerden kaynaklanmasıdır.
Vajinal Akıntı
Hamilelikte hormon değişiklikleri artan akıntıya neden olur. Bu vajinal akıntı genellikle renksiz veya beyaz, kokusuzdur ve rahatsızlık ile alakalı değildir. Hamile kadınların endişelenmesi gerekmemektedir.
Bununla birlikte, kaşıntı, hoş olmayan bir koku veya kanama meydana gelirse, hekiminize acilen görünmelisiniz.
Hormonal Değişiklikler
Hamilelik sırasında değişen hormonal dengenin birçok etkisi vardır. Bu değişen hormonların çocukların gelişimi üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olabilir. Hamile bir kadında aşağıdaki değişiklikler görülebilir:
Cilt: Göğüs çevresinde ve kasık bölgesinde pigment yoğunluğu, karın duvarında koyu dikey bir çizgi, yüzde pigment lekeleri veya ani akne oluşumu
Kardiyovasküler Sistem: Kan miktarında artış; Kalp debisinde artış ve buna bağlı olarak kalp ritminde artış, ilk 6 ayda düşük tansiyon.
Boşaltım organları: İdrar yolu enfeksiyonlarında artış.
Sindirim sistemi: Mide, bağırsak gibi organların gestajene bağlı genişlemesi; Kabızlık ve şişkinlik büyüyen rahmin yer değiştirmesi nedeniyle oluşabilir. Mide ekşimesi
Ağız boşluğu: Mevcut ağız bölgesi hastalıkları hamilelik sırasında önemli ölçüde artabilir. Diş muayenesi gebeliğin ilk safhalarında ve de ilerleyen dönemlerinde (örneğin 4. ve 8. aylarda) önerilmektedir.
Hamile kalmazsanız genellikle ne olur?
Yumurta döllenmediyse veya yumurta hücresi başka bir nedenden ötürü rahim içine düzgün bir şekilde yuvalanmadıysa, sarı kütle birkaç gün sonra körelir. Vücuttaki progesteron düşer ve regl dönemi başlar. Böylelikle tüm döngü tekrar baştan başlar.
Youtube kanalımıza BURADAN abone olmayı lütfen ihmal etmeyiniz. Teşekkürler!