Sağlık ağızda başlar diye boşuna söylenmemiş. Dişler ile vücut arasında birçok bağlantı ve etkileşim vardır. Ağzımızdaki her diş bir organa atanır. Kesici dişler böbrek ve mesaneyle, köpek dişleri akciğerler ve kalın bağırsakla ve azı dişleri mide, dalak, kalp ve ince bağırsakla bağlantılıdır. Hastalıklı dişler veya iltihaplı diş etleri tüm vücut üzerinde kalıcı olumsuz etkilere neden olabilir. Dişlerde, diş eti ceplerinde veya ağız boşluğunda iltihaplanma tüm vücudu etkileyebilir. Diş çürüğü ve periodontitis gibi hastalıklar daha uzun süre tedavi edilmezse, ortaya çıkan bakteri tüm organizmaya yayılabilir. Sonuçlar zatürre, sırt ve boyun ağrısı ve hatta kalp krizi veya felç şeklinde olabilir. Bu yazımızda sizlere diş sağlığı sorunlarının tetiklediği hastalıklardan bahsedeceğiz.

Diş Sağlığı

Diş sağlığı hastalıkları nasıl ortaya çıkar?

Ağızda kalıcı iltihaplanma vücudu hasta eder. Özellikle diş alanında yaklaşık bir trilyon bakteri vardır. Dili, dişleri ve ağız boşluğunu doldururlar ve yetersiz ağız hijyeni varsa kitlesel olarak çoğalırlar. Buna bağlı olarak, diş ve dilde kalın bir kaplamanın gelişir. Bakteriler, diş minesini yavaş ama emin bir şekilde yiyen tehlikeli bir asit oluştururlar. Plak olarak da adlandırılan tortular, tartar üretir ve devamında diş çürümesi, diş etlerinde iltihaplanmalara neden olurlar. En kötü durumda ise diş çürüğü, periodontitis veya dişlerin ölümü gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Bakteriler ağızdan vücudun geri kalanına nasıl ulaşır?

Dişlerimiz vücuda sinirler ve kan damarları ile bağlıdır. Bir diş kökü iltihaplanırsa, bakterilerden gelen toksinler diş kökünün ucu yoluyla kan dolaşımına girebilir ve organlarımıza saldırabilir. Özellikle bebeklerde, yaşlılarda veya hasta kişilerde sıklıkla görülen bağışıklık savunması zayıfladığında, ağız boşluğundan istenmeyen davetsiz misafirler kolay vakit geçirirler.

Diş Sağlığı

Sağlıksız dişler hangi hastalıklara neden olabilir?

  • Kalp krizi ve felç: Kronik diş eti iltihabında (Periodontitis) bakteriler kan dolaşımına girer. Diş etlerinin akut iltihabı tedavi edilmezse iltihap yayılacaktır. Patojenler, kalp ve damar hastalıklarını ve felç riskini artırır. Vücutta sürekli dolaşan iltihaplı maddeler vasküler duvarlarının sertleşmesine neden olur.
  • Ereksiyon sorunu: Dişleri destekleyen yapıların kronik iltihabı endotel hücrelerine zarar verir. Bu hücreler, penisteki kan akışından sorumludur. Hastalıklı dişler cinsel gücü engelleyerek, ereksiyon sorununa neden olur.
  • Akciğer ve kalp iltihabı: Gecikmiş periodontitisin patojenleri akciğerlerde ve kalpte iltihaplanmaya neden olabilir. Bu hastalıklar aynı zamanda damar duvarlarının sertleşmesi ile de ilişkilidir.
  • Depresyon: Bağışıklık sistemi duygusal durumumuzu kontrol edebilir. Diş kökü iltihabı, insan ruhunu etkileyerek, kişinin depresyona girmesine neden olabilir. Bakteriler ayrıca beynin metabolizmasına da saldırır.
  • Erken doğum: Vajinal iltihaplanma ile diş etlerinde iltihaplanma arasında bir bağlantı vardır. Her iki durumda da anne karnındaki çocuğa zararlı olan aynı maddeler annenin bağışıklık sisteminde ortaya çıkar. Erken doğum yaşayan kadınlar genellikle ciddi diş eti hastalığından muzdariptir.
  • Diyabet: Şeker hastalarının, şeker hastası olmayanlara göre diş eti iltihaplanmalarından şikayetçi olma olasılığı daha yüksektir. Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarını etkiler. Diş destek sisteminin direnci zayıflar ve enfeksiyonlar oluşur.
  • Sırt, diz ve boyun ağrısı: Çenenin yanlış hizalanması tüm vücutta ağrıya neden olur. Bunlar yukarıdan aşağıya doğru devam eder ve gerginliğe ve kötü duruşa neden olur.
  • Baş ağrısı ve migren: Çiğneme sistemindeki dengesizlik, duruş ve hareketi etkiler ve çeşitli baş ağrısına neden olabilir. Ağrının nedeni genellikle çene ve ağız kaslarındaki işlev bozukluğudur.
  • Mesane ve prostat sorunları: Diş hastalıklarından kaynaklanan bakteriler, kan dolaşımı yoluyla prostata ve mesaneye girebilir ve burada akut iltihaplanmaya neden olabilir.

Sağlıklı ve bakımlı dişler, tüm organların fiziksel sağlığının anahtarıdır. Diş hekiminizin dişlerinizi düzenli olarak profesyonelce temizlemesi ve kontrol etmesi oldukça önemlidir. Dişler hastalıklı ise bir an önce harekete geçilmelidir. Diş sağlığı asla hafife alınmamalıdır. Sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın.

İlginç video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!

Sağlığa dair diğer beğenebileceğinizi tahmin ettiğimiz yazılarımızı BURADAN inceleyebilirsiniz!