Bazı otoritelere göre avokado çekirdeklerinin atılamayacak kadar yararlı olduğu söylendi. Avokado çekirdeğini atmak yerine yenilebilir. Bazı uzmanlar da bunun aksine avokado çekirdeğinin zehirli olduğunu savunuyorlar. Avokado Çekirdeği yenilebilir mi yoksa zararlı mı?

Avokado Çekirdekleri Sağlık Mı?

Avokado özünün, yüksek kaliteli yağ nedeniyle kalp ve damar sağlığı için çok iyi olduğu söyleniyor ve avokado yağı cilt hastalıkları için başarıyla kullanılıyor. Özel bir avokado sütü de eklem rahatsızlıklarına karşı gıda takviyesi olarak piyasada bulunmaktadır.

Avokado çekirdeğini tüketmenin ana argümanı, genel olarak meyvenin en besleyici kısmı olduğudur. Aslına bakarsanız bu bilgi doğrudur, ancak avokadoya has bir şey değildir, çünkü genellikle bir meyvenin çekirdeği besin bakımından ilgili özünden daha zengindir.

Ayrıca tüm meyvede bulunan amino asitlerin %70’ini çekirdek içermektedir. Dolayısıyla posadan çok çekirdekte protein bulunmaktadır. İster karpuz çekirdeği olsun, isterse armut çekirdeği, bu durum hepsinde aynıdır.

Avokado Çekirdeği

Avokado Çekirdeğin Bilinen 10 Faydası

Avokado çekirdeğinin sağlık açısından birçok faydaya sahip olduğu söylenmekte. 2013 yılında Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmalara göre, avokado çekirdeğinin yüksek kolesterolü, yüksek tansiyonu, iltihaplı hastalıkları ve diyabeti iyileştirebileceği yazıldı. Bunlara ek olarak, çekirdekler antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için, böcekleri ve mantar oluşumunu engeller.
Avokado çekirdeğinin bilinen bazı özellikleri şöyledir:

    1. Antioksidan bakımından zengindir
    2. Kanseri önler
    3. Sindirim sorunlarını iyileştirir
    4. Kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarını önler
    5. İştah azaltır ve kilo vermenize yardımcı olur
    6. Kan şekeri seviyelerini düzenler
    7. Antiinflamatuar etkiye sahiptir
    8. Cilde faydalıdır
    9. Mantar enfeksiyonlarını önler
    10. Çok iyi bir potasyum kaynağıdır

Bazı maddeler şüphesiz doğrudur (örneğin antioksidan bakımından zengindir), diğerlerinde ise çok az kanıt vardır. Örneğin:

  • Çekirdek antioksidanlar açısından zengin olduğu ve antienflamatuar maddeler içerdiği için kanseri önlediğine ve kardiyovasküler sisteme fayda sağladığına inanılmaktadır.
  • Avokado çekirdeği lif açısından da zengin olduğundan, bağırsaklar için de faydalı olması ve iştahı azaltması ve dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olması düşünülmektedir.

Bununla ilgili insanlar üzerinde somut çalışmalar henüz mevcut değil. Genellikle hücre kültürleri ve izole edilmiş hayvanlar üzerinde çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmalara göre;

Avokado çekirdeği kolesterolü düşürür, ancak zehirli de olabilir

2012 yılında yapılan araştırmalarda öğütülmüş avokado çekirdeğinin farelerde kolesterol seviyesini düşürdüğü saptanmıştır. Bununla birlikte, bir miktar fazla doz alan farelerin yarısı bir ay içinde öldü. Dolayısıyla yararlı doz ile toksik doz birbirine çok yakınlar. İçerdiği lif miktarından dolayı avokado çekirdeğinin kolesterol seviyesini düşürdüğü beklenmektedir. Fakat aynı etkiyi avokado çekirdeğinden daha az zararlı görünen ve sağlık açısından faydalı elma ile de görebilirsiniz.

Zehirli

Avokadodaki Zehir: Persin

Avokadonun kabuğunda, çekirdeğinde ve yapraklarında insanlar için zararlı olmayan fakat hayvanlar ve balıklar için zehirli olan Persin bulunmaktadır.

Persin aynı zamanda kanser konularında da belirli bir iyileştirme potansiyeline sahip olması mümkündür: 2006 yılında meme kanseri hücreleri üzerinde yapılan bir çalışma, doğrudan hücrelere verilen izole edilmiş Persin’in, kanserli hücreleri öldürdüğü anlaşılmıştır.

Meme kanseriyle savaşan insanların ne kadar Persin’e veya avokado çekirdeğine ihtiyaç duydukları bilinmemekle birlikte, hangi yan etkilerin ortaya çıkacağı da henüz saptanmamıştır.

Avokado çekirdeği nasıl hazırlanır?

Hala avokado çekirdeğini yemek istiyorsanız, şu tarifi uygulayabilirsiniz:

  • Çekirdeği çevreleyen ince kabuğu bir bıçakla çıkarın. Kabukta bulunan maddeleri de istiyorsanız, o zaman doğal olarak kabuğu da yiyin.
  • Çekirdeği küçük parçalar halinde kesin ve bu parçaları kurumaya bırakın (en az 3 gün). Çekirdek parçalarını düşük sıcaklıkta fırında da kurutabilirsiniz.
  • Kuru parçalar artık ince bir şekilde öğütülebilir.
  • En iyi smoothie içerisine yada shakelere karıştırabilirsiniz. Dizlerseniz hamur işlerinde de kullanabilirsiniz.

Çekirdek taze olarak da işlenebilir, sadece kuru iken öğütmek daha kolaydır.

Avokado Çekirdeği Nasıl Ekilir?

En iyisi evde hiç uğraşmayın! Saksıda yetiştireceğiniz avokado ağacı, bir ceviz ağacı büyüklüğüne ulaşır. Bu nedenle, en az 10 metre yüksekliğinde bir kış bahçeniz yoksa, bir avokado bitkisi yetiştirmemelisiniz.
Bunun haricinde çekirdek, diğer herhangi bir tohum çekirdeği gibi, toprağa gömdüğünüz zaman filizlenebilir. Çekirdek filizlenene kadar birkaç hafta ila birkaç ay beklemeniz gerekir.

Kumaş Boyama

Giysileri ve kumaşları boyamak için avokado çekirdeği kullanabilirsiniz

Avokado çekirdekleri, anavatanı olan Meksika’da daha önceleri yazı yazmak için mürekkep olarak kullanılmıştır. Açık renkli giysileri ve kumaşları çok fazla çaba harcamadan kırmızı ve pembenin tonlarında boyamak için de kullanabilirsiniz. Her 500 gr giysi / kumaş için 3 ila 5 avokado çekirdeğine ve büyük bir tencereye ihtiyacınız olacaktır.

Boyanacak kumaş önce biraz kabartma tozu (deterjan kullanmayın) ile yıkanır ve daha sonra avokado çekirdeklerinin 20 ila 40 dakika kaynatıldığı tencereye henüz nemliyken yerleştirilir. Tencere, boyanacak kumaşların içinde tamamen su ile kaplanabilecek büyüklükte olmalıdır.

Artık ne kadar yoğun boyama yapmak istediğinize bağlı olarak kumaşları en az 30 ila 120 dakika veya bir gece boyunca tencere içinde bırakabilirsiniz. Kumaş daha sonra iyice durulanır, yumuşak bir sabunla yıkanır ve kuruması için asılır.

Sonuç: Avokado çekirdeği yenilebilir mi yoksa zararlı mı?

Avokado çekirdeği yenilebilir fakat tüketilen miktarın ayarlanması zor olduğu için aynı zamanda da zararlıdır. Avokado çekirdeği ara sıra küçük miktarlarda kullanılabilir, ancak günlük yemek olarak uygun değildir. Avokado çekirdeği, yemekten ziyade bir ilaçtır.

İlginç video paylaşımlarımızı izlemek için lütfen Youtube Kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin!